• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Jelige: Káros CT?
Kedves Weborvos!
Több helyen is olvasható, hogy a CT vizsgálatok, mint minden sugárterheléssel járó vizsgálati módszer csak indokolt esetben használandó, mert túlzott sugárterhelés esetén a későbbiekben akár komolyabb problémát is okozhat...

... Persze ott a másik oldal, hogy az egyes ilyen "csúnya" betegségek időben történő diagnózisához elengedhetetlenek ezek a vizsgálatok. Sajnos én is beleestem ebbe a "csapdába" (utólag belegondolva, leginkább a túlzásba vitt aggódásom miatt).
34 éves ffi vagyok, kb. 1 éve jelentkeztek különféle alhasi/hasi fájdalmaim, emésztési problémákkal kombinálva (székrekedés / hasmenés felváltva, stb.) Mivel egyre rosszabb lett a helyzet, néhány hónap után rászántam magam, hogy csináltassak egy CT kolonoszkópiát, ami valójában egy speciális hasi kismedencei CT vizsgálat volt (1 natív és egy kontrasztos fázisban), így vizsgálható volt egyrészt a vastagbél, másrészt a többi hasi szerv, illetve a húgyuti szervek is, több legyet egy csapásra. Szerencsére akkor kiderült, hogy a problémákat nem szervi eltérések okozzák, leginkább az ülő munkára, a mozgáshiányra és a túl stresszes életvitelre vezették vissza. Ennek akkor örültem is, mármint hogy az esetleges rosszindulatú betegségeket kizártuk, de most meg épp az bosszant, hogy feleslegesen tettem ki magam a sugárterhelésnek (bár szó se róla, a negatív diagnózisnak is lehet értéke) és azon aggódom, hogy esetleg pont ezzel a vizsgálattal okoztam magamnak valami olyasmit, amitől való félelmemben rászántam magam a vizsgálatra. Ördögi kör... legalábbis én annak látom.
Persze találtam különféle, főleg amerikai oldalakat, ahol vannak az ilyesféle rizikó becslésére kalkulátorok, amelyeknek ha lehet hinni, akkor kb. 99.92% az esély arra, hogy nem ettől az egy CT vizsgálattól fogok rákot kapni (a CT kolonoszkópia dózisát 10mSv-nek vette, nem tudom, ez mennyire helytálló).
Mindenesetre én kíváncsi lennék a véleményére: van-e reális esélyem arra, hogy esetleg emiatt a vizsgálat miatt leszek beteg az elkövetkezendő néhány év elteltével, vagy ennek esélye elhanyagolható és csak akkor kell komolyabban számolni ezzel, ha esetleg valakinél ugyanazt a testtájat több alkalommal is ilyen módszerrel vizsgálják?
Leegyszerűsítve: van-e reális veszélye egyetlen CT vizsgálatnak?>
(mindenesetre én nem tervezek többet, legalábbis csak a saját megnyugtatásomra biztosan nem... de jó lenne, ha emiatt az egy miatt se kellene aggódnom).
Előre is köszönöm a válaszát!


VÁLASZ


Leegyszerűsítve a választ is:nincs reális esélye annak, hogy egyetlen vagy akár többször is ismételt CT vizsgálat olyan terhelést jelentene, ami komolyan veszélyeztetné az egészségét, jelentősen növelné a rosszindulatú daganat emiatt történő kialakulásának a kockázatát. A statisztika és az élet különbözik egymástól.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink