• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

kisfiam bélhurutot kapott

Orvos válaszol

Tisztelt Weborvos, Doktornő/Doktor úr!
Nehéz helyzetben fordulok Önhöz! A 4 éves kisfiam júniusban egy náthás, hurutos megbetegedés után bélhurutot kapott. Ami abban jelentkezett, hogy nyálkás,hasmenéses lett a széklete...

... Az orvosunk erre probiotikumot javasolt, amit meg is kapott és látható javulás lépett fel. Majd néhány nap múlva újra megjelent a nyálkás széklet. Akkor kapott újra probiotikumot s ismét javult. Közben sokszor puffadt a hasa és erős szelek kíséretében jött ki a nyálkás széklet. Aztán ez egy folyamattá vált... néhány napig normális széklet (de közben is panaszkodott hasfájásra evések után), majd jött a nyálkás széklet, időnként hasmenéssel társulva.. probiotikum, javulás. Persze próbáltunk rájönni milyen étel okozhatja. Először a tejet zártuk ki az étrendből, de azt tapasztaltuk, hogy pont olyan tejjel, mint nélküle, semmi változás. Aztán, mintha olajban sült ételektől lenne.. de mára már ez sem biztos. Augusztus elején viszont nagoyn megijedtem, mert a nyálkás széklettel fehér hab is jött! Rohantunk az orvoshoz, megint probiotikum volt a megoldás, illetve kapott egy homeopátiás golyót is. Most 10 napig kellett szedni a probiotikumot. Ezalatt volt javulás, de a probléma közben is fennált.. néhány naponta megjelent a nyálkás széklet. A hasfájások egyre sűrűbbek lettek és közben igen levert és gyenge lett a gyermek. Majd a kúra után minden folytatódott. Ekkor már az orvos is aztmondta, hogy ezt ki kell vizsgálni. Adott egy beutalót Gasztroenterológushoz. Kaptunk is időpontot októberre, de mára már ott tartunk, hogy gyakorlatilag szinte azt lehet mondani, hogy nem mitől fáj a hasa, hanem már mindentől. Ha csak teát iszik, akkor is felpuffad és kőkemény lesz a hasa, fáj neki. Délelőtt mondjuk van rendes széklete, délután pedig görcsök kíséretében jön a pár csepp nyálkam de ez 3-6 alkalommal a délután, est folyamán. De van amikor a széklet is nyálkás, ami egyébként normális széklet lenne(úgy értve, hogy nem hasmenés) de nyálkás. De van olyan is, hogy hasmenéses nyálkás. Nyálka elég sokszor jön széklet nélkül, görcsökkel, szelekkel. S egyszer kétszer a hab is újra megjelent. Tegnap este viszont normális széklet jött, de ahogy megtöröltem és szétkenődött a széklet, akkor vércsíkokat láttam a papíron! nagyon megijedtem! S megjegyezném, hogy időnként a kisfiamnak érdekes szagú a lehellete is, annak elenére, hogy minden foga ép, tehát nem rossz fogtól van. Hanem a pocakjából jöhet talán a szag. Viszont még 1 hónap van a kivizsgálásig.. nem tudom, hogyan fogjuk odáig húzni.. annyit szenved szegény kicsi fiam. Tudna esetleg valami tanácsot adni? Székletvizsgálat eddig még nem volt, mert a háziorvos nem tartotta szükségesnek, de azthiszem most mindenképpen ragaszkodni fogok az elvégzéséhez, de nem tudom, hogy mit mutathat ki. Van-e értelme, mert az orvos szerint nincs. Viszont úgy érzem valamit mégis tenni kellene, mert nagyon aggódom a kicsi fiamért! Kérem szépen adjon tanácsot!
Egy elkeseredett anyuka


VÁLASZ

A leírt panaszok alapján gastroenterológiai kórházi kivizsgálást javaslok sürgősséggel, mert a panaszok hátterében colitis vagy Crohn betegség is lehet. Ezeknél pedig mielőbbi kezelés szükséges. A gastroenterológiai kivizsgálás első lépése a széklet tenyésztés, és azt meg lehet, sőt meg kell csináltatni már területen. Ha nem kap beutalót a kórházba, menjen anélkül, mert a gyermek panaszai (nyálkás széklet, görcsök elhúzódóan) sürgős kivizsgálást igényelnek.

Üdvözlettel dr.Sebő Zsuzsanna

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink