• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Lelki bajok és allergia

Orvos válaszol

Drága Dr.Úr!

Két kérdésem van ez egyik hogy lehetséges-e, a másik, hogy mit tegyek hogy ne...
Azt vettem észre magamon, hogy fogyok és nem teszek érte semmit a fogyásért. Már 53 kg vagyok. Az egyik betegségem az allergia, most éppen ebben vagyok. Az allergiásoknál előfordulhat-e hogy egy allergiás olyan rosszul viseli hogy fogy?
Ez volt az egyik kérdésem.

A másik lelki eredetű. Engem mint sok szülőt aggaszt, hogy a gyerekei sorsa hogy alakul. Sajnos azt kell látnom, hogy az gyermekeim ( fiaim) nem jó "társat" választottak, mert társaknak egyáltalán nem nevezném azt az egyént aki arra nem képes nő létére, hogy kitakarítson, rendet tartson maga körül.
Mióta megláttam a gyerekeim milyen körülmények között élnek, nem tudok napirendre térni fölötte, annyira bánt. Rá kellett jönnünk, hogy azért nem hívnak meg bennünket, hogy ne lássuk mi van náluk. A legrosszabbat tessék elképzelni.
Néha már kezdem elfelejteni, hogy mit tapasztaltam, de aztán ott vannak megint a gondolataim között, hogy mi lesz velük? egy szóval nagyon bánt az életük és a jövőjük is.
A kérdésem: azért, hogy ennyire bánt hogy mi van a gyermekeimmel fogyhatok-e és mit tegyek hogy ne foglalkozzak velük a gondolataimban annyit?

Jelige:
Lelki bajok és allergia

Kedves Levélíró!
Sajnos a lakosság ismeretei a lelki zavarok kialakulásáról, ennek megelőzéséről, vagy rendbehozataláról nagyon felszínesek.
Levelét olvasva, mintha azt olvasnám, hogy saját maga felett gondjai vannak a kontrollal (hízás), ugyanakkor erős kontrollt akar gyakorolni a gyerekei élete felett.
Ezt lehet, de előtte meg kell tanulnia, hogyan szerezzen kontrollt önmaga felett.
Ha saját magunkat nem tudjuk szabályozni, hogyan tudjuk a másikat? Gondolkodjon el ezen kérem.

Együttérzéssel: dr.Lajtavári László - pszichiáter


Tisztelt Olvasó!
A jelenleg zajló allergiás tüneteket érdemes gyógyszerrel enyhíteni. / tabletta este, orrspray és ha szemtünet is van, akkor szemcsepp/
Én azt gondolom, hogy Ön azért fogy, mert a lelki zavarok kihatnak a testi egészségére és folyamatos stressz helyzetben él, önérvényesítése minimális, gyermeke életét saját kudarcának tartja - és természetesen a fia kudarcának is - . Ezt nem lehet megoldani, mivel velük nem beszélhet erről, merthogy erről nem akarnak hallani. Ugyanis az Ő életük, az Ő zűrük, amiben úgy tűnik rendkívül jól érzik magukat. Mindez Önt folyamatosan nyugtalanítja, tehetetlennek érzi magát / merthogy az is /, ezért negatív a gondolkodása. Ez okozhat krónikus fáradtság szindrómát, étvágytalanságot, szorongást, félelmet, depressziót stb. Ilyen helyzetben az agysejtek kommunikációját segítő kémiai anyagok egyensúlya felborul és ezt már csak pszichiáter által felírt gyógyszerrel lehet kezelni / normalizálni. Én már a legrosszabbnál rosszabbat is megtapasztaltam kényszerből, átérzem a csalódását, keserűségét. Pedig bizony, tudomásul kell venni a helyzetet. Azt is elárulom, hogy mindaddig, amíg nem fogadja el a menyét annak, aki / hisz a fia elfogadta / és "annak az egyénnek " nevezi, nem tud gyógyulni sem, nemhogy meggyógyulni.
Tehát a gyógyulása az Ön kezében van, kemény elhatározásán múlik, nincs más járható út!
Mindezek ellenére a jelentős és folyamatos fogyás miatt háziorvosánál kérjen egy alap kivizsgálást annak ellenére, hogy levele olvastán véleményem szerint lelki baj áll a háttérben.
dr Gerencsér Emőke - fül-orr-gégész

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink