• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Lokren: kell vagy nem?

Orvos válaszol

KB. FÉL ÉVE SZIVRITMUSZAVART ÉREZTEM, A KARDIOLÓGUS LOKRENT IRT FEL, AMIKOR SZEDTEM (1 HÓNAPIG) SZABÁLYOS LETT A PULZUSOM, NEM ÉREZTEM KIMARADÁST), DE A MENSTRUÁCIOM NEM JÖTT MEG KB 35 NAPIG, (ILYEN AZ ELMÚLT 24 ÉVBEN NEM VOLT. ELKEZDTEM AGGÓDNI, HOGY TERHES LEHETEK. DE KIDERŰLT,HOGY NEM. A GYÓGYSZERT NEM KEZDTEM EL MEGINT. A KÉRDÉSEM AZ LENNE, HOGY AMIT MEGÁLLAPITOTTAK NÁLAM AZ MENNYIRE VESZÉLYES A KÉSŐBBIEKRE NÉZVE, ÉS HOGY BAJ-E HOGY NEM SZEDEM A LOKRENT?

A Lokrent részben magasvérnyomás kezelésére írják fel, részben megelőzés céljából akkor, ha terhelésre anginás panaszai vannak a betegnek. Mivel mellékhatásként csökkenti a pulzusszámot is, Önnek direkt jó. Néha kifejezetten emiatt a "mellékhatása" miatt kell szednie a betegnek.Viszont az elkezdett kezelést nem szabad hirtelen abbahagyni, mert akkor súlyos ritmuszavar jelentkezhet. Ön ezen már túljutott, hiszen mellékhatását, hogy eltolná a menstruációt, vagy befolyásolná a ciklust, illetve a fogamzásgátló gyógyszerek hatását, tehát a menszesnek az a késése nem Lokren mellékhatás volt.  Azt gondolom, a nőgyógyásza is egyetért velem. Szerintem ha Ön panaszmentes a California Fitness Vitamin mellett, akkor szedje azt. Ha idegesebb típusú, akkor szedjen mellé nyugtatót. Mivel a szintetikus gyógyszerekhez nem szívesen nyúl, szedjen növényi alapút pl. Orbáncfű cseppet, vagy ilyen tartalmú tablettát, vagy bármi hasonlót. 

Az jó, ha a háziorvosa ismeri a leletét, az Ön hozzáállását és azt is, mit szed.  Szerintem tudni kell a kardiológusnak arról, hogy elhagyta a Lokrent. Különben minek megy kardiológiára? Annak nincs értelme, meg nem is becsületes, ha nem tudja az orvos, hogy a beteg mit nem vesz be? Kétesélyes a dolog. Ha meg lehet beszélni a kardiológussal az állapotát, bármikor visszamehet kontrollra, vagy panasz esetén. Ha a kardiológus ragaszkodik a folyamatos gyógyszerszedéshez, kénytelen lesz megindokolni.

Vannak nagy Study-k, ezek több tízezer betegen történt nemzetközi vizsgálatok. Ha egy beteg rizikóbetegnek számít, akkor megelőző célzattal írják fel a gyógyszert. Például / nem az Ön betegsége, csak hogy értse:tételezzük fel, Önnél talált 2-3 olyan jelet, ami miatt a fokozott rizikópáciensek közé sorolja. Gyógyszert ír. Ha nem szedi a gyógyszert 20x annyi esélye van infarktusra, agyvérzésre, mintha szedi. Hangsúlyozom, nem az Ön esete ez. Ezek olyan komoly, nagy vizsgálatok, hogy az egész vilűágon ezeknek az értelmében dolgoznak és a társadalombiztosító nálunk is engedélyezi ma már, hogy támogatott gyógyszert kapjanak ezek a páciensek, akik tulajdonképpen még most nem is betegek. Pedig sokba kerül ez a TB-nek is /

Tehát ha erről van szó, akkor a kardiológus kénytelen lesz röviden, érthetően elmondani az indokát, ami miatt mégis fontosnak tartja a Lokren további szedését. Szerintem megér még egy kört a történet.Ez után dönthet biztonsággal és végleg.
dr Gerencsér Emőke


Az Ön által jelzett kép nem is betegség, hanem egy eltérés a kéthegyű billentyű veleszületett lazaságából adódó szaporább szívverés. Nem szükséges állandóan gyógyszert szedni, fontosabb az adagolt fizikai terhelés és a minél kevesebb aggódás.
Dr. Szauder Ipoly kardilógus főorvos

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink