• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tisztelt Doktor úr/nő! 2 hónapja görcsös hasi fájdalmaim vannak, melyek a baloldalon jelentkeznek, illetve ha nem görcsöl, akkor is tompán jelen van a fájdalom.Reggelente gyakran van hányingerem, előfordul, hogy hányok...

... Folyamatosan hőemelkedésem van, 37.2-37.7 között. Székletem normális, ritkán szorulás jelentkezik. Sokszor szédülök is. Először beutaltak belgyógyászatra, ahonnan a doktor úr tovább küldött nőgyógyászati, labor, illetve ultrahang vizsgálatokra. Ezek negatívak lettek, a labor kivételével, ahol megemelkedett fehérvérsejtszám, illetve pár másik adat alapján urológiára küldtek vesebetegség/hólyaghurut gyanújával, viszont semmit nem találtak. Az urológus doktor úr sürgős CT-re és gasztroenterológushoz küldött. A gasztroenterológus szerint a CT felesleges ebben az esetben a sugárterhelés miatt. A tükrözést szintén nem ajánlotta a következők miatt: "magamat és a kollégáimat ismerve nem nyársalnék fel egy 18 éves lányt". Így ez a vizsgálat is kimaradt, viszont meteospasmyl nevű gyógyszert ajánlott egy hétig napi kétszer, mely sajnos nem használt, Éjszakánként olyan erős a fájdalmam, hogy gyakran felébredek rá, a hasamban lüktetést érzek, mely régebben nem volt jellemző.(a gasztroenterológus szerint normális, hiszen ott fut a hasi aorta, mellyel tisztában vagyok, de korábban ilyen erős lüktetés nem jelentkezett). Kérem segítsen, hogy merre induljak tovább, Ön szerint érdemes lenne hasi CT vizsgálatra mennem? A mindennapi teendőket sajnos már nem tudom elvégezni,az egyetemet sem tudom sajnos folytatni, ha nem jelentkezik javulás. Válaszát előre is köszönöm!


VÁLASZ


Nem bírálhatom felül a kollégák véleményét, hiszen sokkal kevesebb információ áll rendelkezésemre, mint nekik, hiszen a laboratóriumi vizsgálatok eredményeit sem közölte. A leírtak alapján valamilyen gyulladásos folyamatra, a vastagbél diverticulózisára lehet következtetni, bár ezek a folyamatok gyakorta járnak hasmenéssel. Azt tudni kell, hogy a Ct vizsgálat sem mindenható, sok betegség esetében nem ad értékelhető információt. Egy vizsgálat indokolt voltát csak a vizsgáló orvos döntheti el, erre nekem nincs módom. Azon el kell gondolkodni, hogy nem történt-e két hónappal korábban valamilyen változás az életmódjában, táplálkozásában, nem lehetséges-e valamilyen szokatlan, pl. külföldön "összeszedett" betegség.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink