• nátha
    • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

      Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

    • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

      Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

    • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

      Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • melanóma
    • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

      Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

    • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

      Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

    • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

      Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

      Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

    • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

      Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

    • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

      Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

Tisztelt Doktor Úr!

Tehetetlenségünkbe fordulok Önhöz..Én három gyermekes Anyuka vagyok és már van hat unokám. A legkisebb március 31-én született., akivel a legkisebb gyermekem ajándékozott meg...

... A történetünk a következő:
A harmadik leányomnak 1996-ben , 26 évesen,epe műtétje volt. Abban az időben sajnos ő dohányzott és fogamzásgátló szert szedett, valamint túl súly is volt rajta.A műtétet követő 4. napon kapott egy enyhe tüdő embóliát.Közvetlen életveszélybe nem volt, de ez a tény és a kórházi ápolás nagyon megviselte a gyermekemet és a családunkat.Nem mondta ki senki, de tudtuk, hogy ez a többszörös kockázati tényező( dohányzás, fogamzásgátló szedése, túlsúly és műtét)okozta az embóliát és az,hogy ő nem kapott vérhígítót a műtét után.Bár én már orvosi szaklapokat bújva arra is rájöttem, hogy ha a műtét előtt két héttel a fogamzásgátló szer szedésért abba kellett volna hagynia, mert az nagyba csökkenti az trombózis és az embólia kockázat. Sincumárt szedett egy évig és ez idő alatt megcsináltattuk a közvetlen családtagokra is és Ö rá is a Leiden mutációra a tesztet a pécsi Hemetológiai Intézetbe. Örömünkre negatív lett, tehát a család nem hordozza ezt a Terherltséget. A gyermekem ezután önként abba is hagyta a Sincumár szedését, de azóta nem dohányzik és nem szed fogamzásgátló szert sem. Nem is volt semmi gond és azt a tényt, hogy volt embóliája minden orvosi beavatkozásnál( pl anyajegy levételnél) közöltük és rendesen szúrta is magát Clexáne injekcióval amíg kellett. 2012-ben terhes lett a hatodik unokámmal, ezért az orvosa tanácsára naponta ismét Clexane injekciót adott be magának. Ez tette 9 hónapon keresztül. Császár metszéssel szült és azóta a Flaxiparine injekciót adja be magának napi kettőt 0,6-ból. Ezzel az is a gond, hogy nagyon drága és nehezen tudják a fiatalok kifizetni, hanem én azért aggódom, mert azt olvastam a betegtájékoztatóba, hogy a szoptatás alatt -NEM AJÁNLOTT AZ ADATOK HIÁNYÁNAK ISMERETÉBE.Ezt nem említették a kezelő orvosai és én nagyon aggódom az unokám egészsége miatt. Félek, hogy az anyatejbe átmegy az injekció hatása és zavart okoz. a babánál.Kaptunk olyan véleményt is , hogy jobb lenne, ha szoptatást abba hagyná. Kérdésem az lenne
, hogy van-e más megoldás és hogy meddig kell ezt az injekciót adni a gyermekemnek. Sok információt kaptunk. Van aki azt mondta elég csak hat hétig, van aki azt mondta fél évig és van olyan vélemény, hogy élete végéig a szopatás után Sincumár. Ezt igazán nem értem, mert ha nem terhelt a szervezete és nincs hajlam benn a trombózis kialakulására, akkor miért kapjuk ezeket a tanácsokat.Ennyiből bárki szedhetné a megelőző gyógyszereket ,mert bárkinél bármikor kialakulhat egy vérrög. A gyermekem és az unokám egészségéért nagyon aggódom, ezért kérem a szakmai tanácsát. Előre is köszönöm!
Tisztelettel: Mamika8.


VÁLASZ


Ha a trombózis hajlamot nem lehetett igazolni, akkor a magam részéről nem tartanám indokolnak élete végéig szedni a gyógyszert. A jelenlegi injekciós véralvadás gátlással kapcsolatban tény, hogy a szakmai irányelvek császármetszés után és trombo-emboliás előzményekkel minimálisan 6 hétig tartják indokoltnak a gyógyszerelést. A gyógyszerleírás szerint nem bizonyított, hogy az anyatejbe ez a fajta véralvadás gátló átjut és az sem, hogy a szájon át alkalmazva az felszívódik, ezért is kell injekció formájában alkalmazni. Ha feltétlenül szükséges a kezelése enoxaparinnal, javasolják a szoptatás megszüntetését, azonban az orvos mérlegelheti a kockázat és haszon arányát, lehetséges, hogy ez túlzott óvatosság. Felhívom azonban a figyelmét arra, hogy felelősségteljesen csak a kezelőorvos dönthet a kérdésben, az én válaszom csak tájékoztató jellegű!

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink