• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mostanában nagyon letört vagyok

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Mostanában nagyon letört vagyok. Hangulatváltozásaim is vannak, de általában rosszul érzem magam...

... Az a probléma, hogy nem tudom megmondani, konkrétan mitől vagyok ilyen. Úgy érzem, nem tudok uralkodni az érzéseimen. Most fogok érettségizni, úgyhogy stresszes az iskola is. Papám kórházba került. Barátommal jól megvagyunk, de az iskola miatt alig tudunk találkozni, ez is eléggé megvisel.
Előre is köszönöm a segítségét.


VÁLASZ


Kedves levélíró!

Köszönöm szépen a levelét.
Sajnos hazánkban egyre inkább növekszik a hasonló panaszok száma.
Azt látom, hogy problémák vannak a gondolkodásunkkal.
Sajnos a kultúránk egyre inkább a "racionális" gondolkodás kizárólagossága felé halad, ennek pedig egyértelmű következménye, hogy az "érzelmi gondolkodás" háttérbe szorul.
Természetesen nem Önök a felelősek ezért, hiszen gyerekkoruktól kezdve olyan társadalmi hatások, elvárások alá kerülnek, ami sajnos meggátolja az egészséges, racionális és érzelmi gondolkodás egyensúlyán alapuló gondolkodás elsajátítását és ennek az eredménye, hogy olyan negatív érzelmek "bukkannak" fel a háttérbe szorított érzelmi életből, amit idegennek, érthetetlennek, irracionálisnak élünk át.
Ennek megváltoztatása persze egy hosszú folyamat.
Először is tudomásul kellene vennünk ezt a tényt, azaz az érzelmeknek mindig van okuk, hátterük és ma már vannak olyan módszerek, technikák, melyek segítségével képesek vagyunk szembenézni az érzésekkel, megvizsgálni ezeket és nem elfojtani ( akár gyógyszerekkel, drogokkal, vagy tudatosan) ezeket.
Persze kérdés, hogy Ön milyen úton kiván haladni tovább.
A tudatossági szint emelése bizony fáradtságos és hosszadalmas folyamat és azt látom, hogy az emberek egyre kevesebb erőfeszítéssel egyre többet szeretnének elérni. Szerintem ez az út hosszú távon csak kudarcokat, növekvő boldogtalanságérzést, az élet értelmetlennek megélését okozhatja.
Ön nagyon fiatal és ezért még semmi sem késő. Sajnos az ingyenes, állami pszichiátriai ellátás egyre kevesebb lehetőséget képes nyújtani arra, hogy jobban megismerjük Önmagunkat, növekedjen a stressz türő képességünk és a valóság helyes felfogása.
Véletlenek nincsenek, azaz az Ön érzelmeinek is van okuk, csak közvetlenül nem lehet megismerni ezeket.
Jobb lenne, ha egy "mentálisan egészséges" társadalmi környezetben élnénk, de ennek csak akkor van lehetősége, ha Önök, a felnövekvő generáció képes lenne szembefordulni a torulásokkal és fokozatosan megtanulni "tisztán" érzékelni a Valóságot.
Sajnos nagyon Önmagukra vannak utalva. Viszont rengeteg pozitív kezdeményezés, önismereti módszer is elérhető, leginkább a neten keresztük és természetesen a könyvesboltok piacán. De szükség van olyan személyre, akit tisztelni tud, aki képes Önnek segítséget nyújtani - hosszabb távon is - abban, hogy sikeresen megküzdjön az egyre gyorsabban pörgő kultúránk negatív következményeivel.
Nincs más választás, mint megtanulni a személyes felelősséget és szembefordulni azzal, hogy a környezetre hárítjuk a problémák eredetét.
Önnek is választania kell majd. Nem szabad mindenkiben és mindenben féltétel nélkül megbízni, ki lehet fejleszteni azt az érzékenységet, hogy ráérezzünk a saját útunkra. Persze tisztában vagyok azzal, hogy ez nem nagyon lehetséges akkor, amikor nem érezzük magunkat jól.Kezdetben el lehet fogadni - átmenetileg -a hagyományos módszereket, ezek sajnos gyakran hamis "betegségtudatot" is kialakítanak bennünk. Ezt tudnunk kell. Én azt javasolnám, hogy induláskor próbálja megtanulni az érzelmek kontrollját, leginkább hatékony eszközökkel, lehet ez jóga, mozgás, építő jellegü közösséghez csatlakozás, de lehet pszichológiai segítséget kérni. Ha jobban van akkor egy megnövekedett belső biztonsággal, helyes önértékeléssel remélhetőleg elég belső ereje lesz ahhoz, hogy fokozatosan tovább haladjon.
Bízom abban, hogy megérti amit írok. Ha nem, kérem forduljon hozzám ismét bizalommal.

Együttérzéssel: dr.Lajtavári László

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink