• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

jelige- ÖDÉMÁM M8

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Kissé nehéz nagyon röviden írni: a legnagyobb problémám a vizesedés és az állandó heves szívverés...

... Kb 6-8 éve állapították meg nálam a magas várnyomást. Eleinte csak a végtagjaim: kéz - és lábfej vizesedtek és csak alkalmanként. Később már az egész testem, mellkasom,hátam is tele volt vízzel. Vízhajtóval, zöldségekkel is próbálkoztam, ideig -óráig segített és ha nem, kértem egy vízhajtó injekciót, ami eddig hetekre akár, jó volt. Legutóbb viszont csak aznapra használt, és már másnap tele voltam vízzel és azért mentem el szuriért, mert már úgy éreztem, hogy belül a koponyám is tele van vízzel. Kaptam új vízhajtót, de ez sem segít úgy , mint a korábbi években.
Tudom, hogy az ember felelős a sorsáért és sok mindenben én vagyok a felelős: le kellene fogynom 25-30 kg-ot, leszoknom a dohányzásról és többet mozognom meg egészségesebben táplálkoznom- ezt aláírom.
Nem kifogás, csak tény- látok más kövér embereket is, de tudnak mozogni, vidámak és energikusak, meg nem olyan a testük, mint egy krumplis zsák, vagy egy felfújt léggömb.
Annyi tervem van egy napra, de a testemet nem tudom irányítani., és bezárult az ördögi kör. Mozognom kellene de 30 felüléstől és 30 súlyzózástól már olyan szívverésem lesz, hogy pihennem kell. Régebben szerettem biciklizni, de már 100 m megtétele után azon gondolkodom, hogy most azonnal forduljak vissza, vagy próbálkozzak még, mert úgy zsibbad a kezem könyöktől lefele, hogy alig bírom megtartani a kormányt.
Egy fél órás főzés után 2-3 percre le kell feküdnöm, hogy kinyújtsam a derekam, mert úgy érzem leszakad. A zsibbadás már alaphelyzetben , elnyomás nélkül is jelen van. És autót is felváltott kézzel vezetek, mert zsibbad a kezem, pedig nem markolom úgy a kormányt, mint egy kezdő.
A legjobban az ijeszt meg, amikor az ujjaimon a köröm lila lesz, és a körömágy még lilább. Sem EKG-t, nem csináltak, sem urológiára nem küldtek. Laboromra azt mondák rendben, pedig nyolc csillagozott érték van benne: vagy kevesebb vagy több az érték, mint a normál tartomány.
Beismerem minden hibám, bűnöm, vétkem, de szerintem ez akkor sem normális, és az sem, hogy ennek így kell lennie. Fele annyit sem eszem, mint pl. a férjem és neki nincs túlsúlya, próbálom megtenni a tőlem telhetőt, de már a napi rutin feladatoktól (teregetés, főzés, bevásárlás, fürdés) kifáradok. Néha úgy érzem, hogy szétfeszülnek az ereim, egyre gyakrabban fáj a fejem, vagy inkább tompa nyomást érzek, és már reggel úgy ébredek, pedig még ki sem nyitottam a szemem, mint aki most érkezett egy kimerítő futásból és majd kiugrik a szívem.
Nem akarok kifogást gyártani, de egyet értek a patikamagazinon - elhízás szócikknél találtakkal: "A kövérségre sokan úgy tekintenek, mint az akaratgyengeség, jellembéli fogyatékosság jelére. Ezzel ellentétben a kövérség krónikus betegség és nem önként választott életmód."
A gyógyszereknek sem vagyok híve, de biztos van olyan , amelyik legalább az elején segít a folyamat visszafordításában.
Persze normális kivizsgálás nélkül nem lehet tudni, hogy mi ellen kell harcolni.
Elkezdtem diétázni, de ennek nyilván nem lesz pár nap alatt óriási eredménye, és nem is cél 5 nap alatt fogyni 10 kg-ot, mert az sem egészséges, és nem szeretném ha a bőröm lötyögne rajtam.
Legrövidebben:
Milyen kivizsgálás lenne sürgős és/vagy fontos?
Mitől lila néha a körmöm?
Mit tehetnék, ami hatékonyan és a lehető leggyorsabban eredményez látványos javulást és emberhez méltó közérzetet?
Válaszát előre is köszönöm


VÁLASZ


Nem merek feltételezésekbe bocsátkozni, mert annyira érthetetlen számomra ez a testszerte jelentkező vizesedés. A túlsúllyal kapcsolatban meg kell jegyeznem, hogy nem mindenki viseli egyformán a testsúlyfelesleget. Vannak úgynevezett kövér alkatok és vannak, akik alapvetően nem azok, de elhíztak. Itt van a különbség. Az Ön esetében a leírt tünetek jelentős részét az Ön által becsült 25-30 kilogrammos ( de ez lehet több is) súlyfelesleggel meg lehet magyarázni, a magas vérnyomástól a terhelés okozta nehézlégzésig, körömelváltozásig. A hasüregben felszaporodott zsír a szív helyzetét megváltoztatja, a rekeszizmot magasra tolja, emiatt a szív és tüdő működése is romlik. A testsúlyfelesleg természetesen kihat a tartásra, ezért nem véletlen a karok zsibbadása, amit a nyaki gerinc és a karok függesztő berendezésének túlterhelése okozhat, de ez vonatkozik a gerinc többi szakaszára is. Nem a legjobb módszere a fogyásnak a súlyzózás és felülés. Sokkal inkább a kalóriaszámítás és ennek megfelelő diéta és a kíméletes, egyre fokozódó testmozgás, pl. a séta, majd gyaloglás, úszás. A diéta nem mindig eredményez látványos testsúlycsökkenést, vannak, akik hetek alatt tudnak fogyni, mások súlya csak 2-3 hónap után kezd csökkenni. A fogyást nem kell sürgetni, ha a napi felvett kalória nem haladja meg az 1000 kalóriát és emellett fokozza a testmozgást, mint említettem, bizonyos a fogyás. A gyógyszerek vagy egyéb szerek mindegyikének feltétele a diéta és mozgás, tehát nem biztos, a zsírégetők reklámozott hatása a megfelelő diéta nélkül. Bizonyos esetekben lehet gondolkodnia sebészi beavatkozáson is, lehetséges, hogy Ön ebbe a csoportba tartozik, de ezt csak a megfelelő szakorvos bírálhatja el. Egyebekben a kivizsgálást belgyógyászati osztályokon lehet, az Ön esetében célszerűnek látnám fekvőbetegként végezni.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink