• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Jó napot kívánok!

Nekem kb 2 éve magas a prolaktin szintem. Felírták a Bromocriptint, ebből naponta 2 db-ot kellett bevennem. Utána mindig lement ez a szintem, így a gyógyszer adagját is csökkentették...

... Mindig 2 havonta kell mennem vérvételre, ahol nézik a prolaktin szintem. Folyamatosan kell szednem a gyógyszert, mert mikor abbahagytam, felment megint ez a szint. Elküldtek Sella vizsgálatra is kb 1 éve, de hála istennek nem találtak semmit. A kérdésem az lenne, hogy ha ezt a szintet csak gyógyszerrel lehet alacsonyan tartani akkor életem végéig szednem kell? Még csak 22 éves vagyok, nincs gyerekem. Még egy olyan kérdésem lenne, hogy én a Bromocriptin mellett szedek fogamzásgátlót (Tri-Regol) is, ez a két gyógyszer nem üti ki egymást? Mert azt olvastam (bár orvosom nem mondta), hogy mivel a fogamzásgátló is hormonokat tartalmaz és a Bromocriptionis, így a szintem nem tud alacsonyan maradni gyógyszer nélkül. Tehát nem rossz, ha szedek fogamzásgátlót is? Válaszát előre is köszönöm, nagyon sokat segíthet válaszával.


VÁLASZ


A prolactin túltermelést értékelni a távolból, a pontos adatok részletes ismerete nélkül nagyon nehéz. Csak a pontos kivizsgálást végző endokrinológus véleményére lehet hagyatkozni. Azt tudni kell, hogy a normál értékek vizsgálati módszerektől függően változóak lehetnek, legalább 3 alkalommal egymás után vett mintából kell emelkedett értéket találni, az élettani emelkedést kizáró körülmények között. A prolactin túltermelésnek vannak klinikai tünetei is, többek között az östrogén szint csökkenése, menstruációs zavarok, a peteérés hiánya, a libidó csökkenése, policisztás ovárium tünetegyüttes. Emelkedett értékeket lehet találni élettani körülmények között is, sexuális aktivitást, fizikai terhelést, stresszt követően, napszakonként is változik az értéke, alváskor emelkedett. Emelkedett lehet kóros állapotokban akkor is, ha az agyalapi mirigy normális, máj – és vagy vesebetegségek esetén, a policisztás petefészek esetében, de – ahogy Ön is észlelte – fogamzásgátló ( és egyéb gyógyszerek) hatására is! A fentiek alapján ( ami csak kis részét képezi a prolaktinnal kapcsolatos ismereteknek, hatásoknak ) Ön előtt is nyilvánvaló lehet, hogy megbízható állásfoglalás, vélemény tőlem nem várható el. Ezzel együtt bízom benne, hogy sikerült egy kissé megközelíteni a problémáját.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink