• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szenna

Orvos válaszol

Édesanyám 3. éve ágyhoz kötött beteg, szinte egyáltalán nem tud mozogni, többek között emésztési problémái is jócskán vannak. 76 éves. Csak szenna és kutyabengekéreg tea hatására van széklete, ez már kb. egy éve így van. Meddig ihatja naponta ezt a teát? Van-e más megoldás?

Mivel Édesanyja ágyhoz kötött és nem mozog, ezért a bélműködését teljesen rendezni nem fogja tudni. A kutyabenge /Frangula alnus/, amit jó hashajtónak tartanak, elsősorban a belekre hat. A kéreg főzetét érdemes használni, bár a bogyói is hashajtók, de a bogyók erős hányingert is okoznak, ezért veszélyesek. Szokták úgy is alkalmazni, hogy narancshéjból
és köményből vesznek 12-12 gr-ot, hozzáadnak 75 gr kutyabenge kérget. Ebből a keverékből 1 evőkanálnyit vesznek, ami 2 csésze teára elegendő mennyiség.

Helyettesíthető a kutyabenge kéreg varjutövissel is, aminek hasonló a hatása /Rhamnus cathartica/. Így tudná megoldani, hogy ne csak tisztán kutyabenge kéregből készüljön mindíg a tea. A szenna a legtöbb hashajtó teának alkotórésze, a gyomrot nem izgatja, a vastagbélre hat. A levélből készült meleg főzettel 6-7 órán belül lehet székletürítést elérni /ezért a leveléből érdemes teát készíteni, nem a gyümölcséből/ 1-3 gr elég egy csésze teához, erősebb főzetet nem érdemes készíteni, mert görcsöket
okozhat.

A szennáról azt tartják, hogy folyamatosan, állandóan használható - véres széklet esetén, vagy bélgyulladásban nem adható. Jó keveréknek tartják a következőt: 40 gr kutyabengekéreg, 20 gr szennalevél, 10 gr hársfavirág, 10 gr bodzavirág, 6 gr ökörfarkkóró virág, 5 gr tövisesiglice, 5 gr tarackbúzagyökér.

Másik javasolt keverék: 16 gr szennalevelet, 50 gr glaubersó 200 gr vizes oldatában fél napig áztatunk, majd belőle kivéve megszárítunk. A száraz anyaghoz 10 gr bodzavirágot, 10 gr ánizst és 5 gr édesköményt adunk, összekeverjük és egy kávéskanálnyit számítunk egy csésze teára. Az összetevők mennyisége változik a leírt keverékekben, így is elérheti azt, hogy nem állandóan ugyanolyan mennyiségű hatóanyagot alkalmaz.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink