• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

torokfájás - szoptatás

Orvos válaszol

Kedves Doktornő/Doktorúr!
2 héttel ezelőtt lázzal és torokfájással kerestem fel háziorvosomat,mivel kisbabám van és szoptatok nem volt egyszerű megfelelő gyógyszert találni számomra...

... Bent volt a rendszerben,hogy körülbelül 5 évvel ezelőtt az Actil Duo szedése után viszkedett a bőröm,akkor elmentem allergia vizsgálatra, egy kereszt fű és gabonaallergiát állapítottak meg és Aerius gyógyszert kaTam.Pár hónapra rá terhes lettem, abbahagytam a gyógyszer szedését,de nem is volt rá szükségem Mivel szoptatás alatt csak az augmentin szedhető kértem az orvosomat,hogy azt írja fel,de mivel annak ugyanaz a hatóanyaga, mint az Actil Duonak,nem akarta. Átnézték a régebbi adataimat és mivel nem találtak semmi az augmentinre mégis felírta nekem.Be is szedtem az augmentint,csütörtöki napon fogyott el és én sajnos hétfőn viszkedni kezdtem. 3 napja kalcium pezsgőtablettát iszok,a viszketés elviselhető,de sajnos nem akar elmúlni.A kérdésem az lenne,hogy várhatom e a viszketés elmúlását az antibiotikum kiürülése után,vagy vissza kellene mennem a háziorvosomhoz? Közben még azt az információtkaptam,hogy a Claritin Akkut gyógyszernek befejezték a kivizsgálását és szedhető szoptatás alatt. Nem szeretném a szoptatást abbahagyni.Válaszát előre is köszönöm!


VÁLASZ


Kedves Levélíró!

Önnek elég sok téves információja van, ezért arra szeretném kérni, hogy lehetőleg gyógyszertannal ne foglalkozzon és ne mondja meg az orvosnak, hogy mit írjon fel.Fogalmam sincs, hogy hol hallotta azt, hogy szoptatás alatt csak Augmentin adható?
Ez butaság! Természetesen az Augmentin és az Aktil ugyanaz, csak más a gyártó.
Amennyiben a kartonján szerepel az, hogy Aktil szedése után
mrllékhatás lépett fel, akkor Augmentint nem írunk fel. Még akkor sem, ha a beteg erősködik. Mivel mégis " kicsikarta" az orvosból, most menjen vissza és mutassa meg magát, nézzék meg a viszketés miatt. Ugyanis azt tudnia érdemes, hogy ahhoz az orvoshoz kell visszamenni a gyógyszerszedéssel kapcsolatos problémával, aki azt felírta. Ha a viszketés gyógyszer mellékhatás, akkor el fog múlni.
A claritin hatóanyagról, ill. a Claritin Akut nevű készítményről is
hallott valamit valahol. Antihisztamint mind terhesség, mind szoptatás alatt eddig is szedhettek a nők a kockázat/haszon mérlegelésével orvosi felügyelet mellett.
Meglepne, ha az Ön által megnevezett készítmény gyártója rengeteg pénzen vizsgálatokat folytatott volna szoptatós anyákon és  csecsemőkön, azaz nem is hiszem ezt el.
Tehát Ön keresse fel az orvosát. Gyógyszertannal ne foglalkozzon. A szoptatás kihagyható, felfüggeszthető, ha erre az anya gyógykezelése érdekében szükség van. Véleményem szerint itt nem ez a helyzet.

dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink