• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

ujjbegynyi területen érzett BIZSERGÉS ZSIBBADÁS

Orvos válaszol

Tisztelt Szakorvos Úr/Asszony!
A fő ok és tünet mellyre válaszát várom az állam bal alsó részén tapasztalt, ujjbegynyi területen érzett BIZSERGÉS ZSIBBADÁS...

...olyan érzés mintha egy hajszál, vagy szösz csiklandozna. Esetleg még ahhoz tudnám hasonlítani, mint mikor a fogászati kezeléshez elérzéstelenítik a területet, és a Lidocain hatásának múlásával fokozatosan tér vissza az arc, áll területére az érzékelés. Furcsa érzés, és egyben aggasztó is. Félek hogy ha ezt a tünetet nem veszem elég komolyan baj is lehet, de nem akarom elbagatelizálni sem.
Az egészségügyben dolgozom, és néha igen nagy terhelésnek van kitéve a gerincem, kb. 2-2 és fél éve bal láb fájdalommal együtt járó tüneteim voltak, fájt a derekam. Akkor készült CT szerint porckorong kopás és kismértékü gerincsérv volt látható a leleten. Ezt gyógytornával, és speciális gyakorlatokkal rendbe tettük, tüneteim azóta nem jelentkeztek. Jelenleg nem fáj a derekam, igyekszem tartásomra figyelni. 40 éves vagyok, és kb 2 hete lettem figyelmes arra, hogy éjjel mindkét karom elzsibbad, a zsibbadás testhelyzet változtatásra szűnik, főleg ha a nyaki részt teljesen kiegyenesítve tartom. Fejem elforgatásakor hallok surrogó hangot, kattogást, jobb fülem többször zúg, vérnyomásom általában alacsony,ha kevés (1 liter körül/nap)folyadékot fogyasztok szoktam szédülni is, sajnos még dohányzom, és kávét is gyakran fogyasztok, naponta 3-4 adaggal. rendszertelenül étkezem, és tulajdonképpen "mindent megteszek" az egészségtelen életmódért. Kb 8-10 éve rendszeresen szedem a Betaloc tablettát 10 mg.ost, mert akkoriban (a háziorvos szerint vegetativ idegrendszeri probléma miatt)gyakran jelentkezett tachycardia még akkor is ha különösebb terhelés nem ért. A fejem ritkán fáj, 2 éve volt egyszer látótérkieséssel együtt járó szédülés, fülzúgás , amit erős fejfájás követett. A fejfájás ambulancián kivizsgáltak, negativ koponya CT-vel Divascan szedését javasolták, de egy kúra után nem folytattam ennek a gyógyszernek a szedését, tüneteim azóta nem jelentkeztek.Nem szeretném ha valami nagyobb betegség kezdődő tünetét tapasztalnám magamon, és esetleg az miatt lenne nagyobb bajom, mert átsiklom a jelen tünetek felett. Kérem ha tud adjon tanácsot hova forduljak előszőr, hol és milyen vizsgálatokkal lehetne kiszürni azt hogy nincs -e sclerosis multiplexem, vagy ne adj Isten daganatom.
Fáradságát előre is Tisztelettel köszönöm.


VÁLASZ:


Kedves Kérdező! A leírt bizsergésszerű érzés semmi komoly betegségnek sem vezető tünete. Ilyenkor borzasztó egyszerűen kell gondolkodni. Erre Z. Szabó professzor úr tanított, aki azt mondta: gondold végig, hogy milyen szövetek vannak a púder és a rágógumi között és mindegyiket vizsgáld meg. Ezen a területen fog, kis nyálmirigy, nyirokcsomó, izom, állcsont és ideg, valamint erek vannak. Valamelyik izgalomban van. Ezért fogorvos, vagy szájsebész nézze meg és fül-orr-gégész.
A karok zsibbadását valószínűleg nyaki gerinc degeneratív elváltozása, esetleg nyaki discus okozza. Beleértve a fülzúgást is. Ilyen irányban vizsgálják ki.
Jó egészséget kívánok
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink