• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

allergiagyógyszer terhesség alatt

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Egy 28 éves nő vagyok. 2 éve kiderült,hogy van egy állandóan fennálló nőgyógyászati gyulladásom. 13 éves koromtól erősen menstruálok,ezért alakult ki,de azért csak 2 éve derült ki,mert azóta élek nemi életet. 2 évvel ezelőtt is már többször voltam beteg, A tipusos tüdőgyulladással,hörghuruttal,amikor csalánkiütésem szintén volt,...

...de akkor még senki nem sejtette,hogy nőgyógyászati dolog van a háttérben. Meg ahogy az antibiotikummal ki lettek kezelve ezek a betegségek,egy darabig semmi gondom nem volt. Mikor már kiderült ez a gyulladás,olyan súlyossá vált,hogy allergiaszerű tüneteim is lettek (csalánkiütés,ajak,szem,arc duzzanata). Allergiagyógyszert (aerius),vasat,orrcseppet(otrivin) naponta kell szednem illetve használnom. Fájdalomcsillapitót (algopirin,algoflex forte,algopirin ampulla) is gyakran szednem kell fejfájás miatt. Herpeszem is gyakran van,erre zoviraxot és epavirt használok. A kérdésem a következő: a párommal mostmár gondolkodunk a gyerek kérdésen. Az allergiagyógyszer,az orrcsepp,a fájdalomcsillapitok és a herpeszre használt készitmények szedhetők-e a terhesség és szoptatás alatt?Illetve ha nem tudom elhagyni,mert lesznek ugyanúgy ezek a tünetek a terhesség és szoptatás alatt is,mennyire lehetnek ártalmasak ezek a készitmények? Illetve hogy ha valamelyik készitmény ártalmas lehet,az valamilyen gyerekeknek való gyógyszerrel helyettesithető-e? Meg még az is a kérdésem,hogy megvan-e a kockázat ettől a betegségtől arra,hogy nem tudok teherbe esni? Vagy hogy ezek mellett a gyógyszerek mellett lehetek-e egyáltalán terhes?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Jelige: allergiagyógyszer terhesség alatt


VÁLASZ:

A teherbe eséssel, kihordással kapcsolatos kérdéseket a nőgyógyásszal kell megbeszélni, hisz azt írja, hogy idült nőgyógyászati gyulladása van. Amennyiben a gyulladás valóban idült, akkor azt nőgyógyász kezeli. Emellett allergológust is fel kellene keresni - feltételezem, hogy volt allergológiai kivizsgálása - és megbeszélni, hogy elhagyható-e az antihisztamin. Ilyenkor a haszon/ kockázat mérlegelése történik. Általában terhesség alatt, különösen annak első 3 hónapjában lehetőleg semmiféle szintetikus gyógyszert nem adnak azért, mert ebben az időszakban fejlődnek ki a baba szervei. Nem gondolom, hogy a herpeszre minden alkalommal gyógyszert kell szedni. Én azt javaslom Önnek, hogy az allergológussal és a nőgyógyásszal beszéljen a tervezett gyermekvállalásról, valamint a gyógyszerelésről, hisz ők fogják az Ön terhességét végig kísérni.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink