• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

elkeseredett

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor †r/Holgy

Egy 28 eves no vagyok. 100%-ig bitztos vagyok benne, hogy szocialis fobiaban szenvedek. Nagyon zarkozott vagyok. Nehezen ismerkedek, nincs ombizalmam egyaltalan. 5 evvel ezelott kikoltoztem Angliaba, es azota rosszabodott a helyzet...

... mivel egy szot sem beszeltem angolul folyton menekultem az emberek elol, pl a munkahelyen,vagy uzletekben nehogy hozzam szoljon valaki. Nem nagyon vannak barataim sem. Az unokatestverem es a noverem is kint el, talan ezert nem vagyok annyira maganyos. De nem is ez a legnagyobb problemam. Korulbelul 2-3 eve kezdodott. Felszedtem jo par kilot, es az emesztesem nagyon rossz lett. Folyton osssze kellett szoritanom a fenekemet (pl.: munkahely, bolt,) nehogy elszellentsem magam. Aztan egy nap hiaba szoritottam akkor is hangot adott ki a fenekem, pedig biztos vagyok benne, hgy nem jott ki semmi belgaz,, de megis adott ki valami zajt a fenekem. Ez a mai napig igy van, ha kell szellentenem, es szoritom ahogy csak tudom, megis valami hang hagyja el a fenekem, de termeszetesen semmilyen szag nem koveti, mert tenyleg nem szellentek. Van ugy, hgy ha kellemetlen helyzetbe kerulok(nekem nem kell sok ehhez, eleg ha mogottem all valaki vagy beszelgetest kezdemenyez) ugy erzem szellentenem kell (meg ha elotte nem is ereztem vagy eppen nem vagyok felpuffadva akkor is), ingert erzek ra, es van ugy, hogy szoritanom kell a szituacio kozben, es akkor zajt ad ki a fenekem, es mindenki azt hiszi hogy szellentetttem (hallottam mar olyat, hogy valakinek vizelesi ingere van kellemetlen szituacioban). Legszivesebben elsulyednek. Azt sem birom elviselni ha allnak a hatam mogott. Uzletben a sorban allas ánagy problemat okoz. áNagyon kellemetlen. Teljesen ellehetetlenit az eletemet ez a dolog. Az emberek a munkahelyen sokszor undorodva tekintenek ram, van olyan aki csufol is. Szellentos hangokat ad ki ha meglat. Sokan ki is nevetnek. Nagyon szenvedek. Vannak almaim, amiket ugy erzem ez a problema miatt soha nem fogok elerni. Meg soha senkinek nem mertem errol beszelni, mert annyira szegyellem. Kerem, adjon tanacsot hova forduljak ezzel a problemaval?!! Nem akarom igy leelni az eletem! Az onbecsulesem sehol sincs. Mit tegyek???????
Valaszat elore is koszonom!


VÁLASZ


Kedves levélíró,
Nagyon elszomorító a története, annál is inkább mert bennem fel sem merül, hogy a panaszai hátterében akár organikus idegrendszeri betegség, akár "elmebetegség" húzódik.
Higyje el, hogy nekem - 40 év tapasztalatával a hátam mögött, sokkal könnyebb megértenem az Önnel történteket, ami persze távolról sem jelenti azt, hogy jól ismerném Önt, az életét, a kapcsolatait. Szó sincs erről.
Amit én egyértelműen követni tudok az a hasonló jellegü panaszok nagyszámú emelkedése és látok egy " destruktív" spirált, ami egyértelműen és folyamatosan rosszabb helyzetbe hozza az emberek azon csoportját, akik valamilyen okból eredően sérülékenyebbek, vagy pusztán érzékenyebbek a nagy átlagtól.
Már a XIX század óta tudjuk, hogy a problémák hátterében döntően pszicho-szociális tényezők huzódnak ( a kapcsolati élet problémái és a társadalmi zavarok) . Fogalmazhatnék úgyis, hogy maga a társadalom az, ami beteg, de ezt így kimondani nem lehet, mert úgy hang zik, mintha valaki a középkorban " istenkáromlást követett volna el.
Persze ez nem azt jelenti, hogy az egyénnek nincs felelőssége az életéért, de azért be kellene látni, hogy ezek megoldásában nagyon kevés segítséget kapnak.
Nekem olyan érzésem van, mintha a szeretet csökkenne a világban és a lélek fontossága egyre jobban háttérbe szorúl, a nyugati és közép-kelet európai országokban egyértelmüen.
Egy hires Nobel díjas fogalmazta meg, hogy úgy érzi, hogy egy egyre hidegebb, ridegebb és közönyösebb világban él, ahol az egoizmus a materiálódás, a pénz és hatalom iránti sóvárgás egyre erősebb, az emberek élete pedig egyre szomorúbbá és kilátástalanabbá válik.
Szerintem ezeket a pszichés terheket senki yem tudja hosszútávon elviselni és életük kényszerpályán halad.
De azért ne keseredjen el, mert azért lehet találni olyan megoldást, ami legalább egyensúlybe képes hozni ( ez a terápia), a gyógyítás mint pszichiátriai, mint pszichológiai szempontból erre koncentrálódik és utánajárással, érdeklődéssel, önmüveléssel meg lehet talÁlni olyan szakembert, aki legalább a tüneteken tud enyhíteni és a munkaképességet fenn tudja tartani.
Azért ez is nagy dolog. Csodák nincsenek, a " piac" telített és széles köre alakult ki azoknak a " segítőknek", akik hamia illúziót keltenek fel, különböző xsodamódszereikkel, vagy olyan módszerekkel, amik nem közvetlenül a tüneteket csökkentik, hanem inkább az egyensúlyban lévő emberek tudatosságát képesek fokozni Dehát, amig az ember szenved, kevéssé terhelhető. Szerintem aki nincs jól, nagyon szenved, annak a tüneteit kell csökkenteni, lelki módszerekkel, jól eltalált gyógyszerekkel és kiki - amikor már jobban van - eldönti, hogy mrre tovább.
A konkrét tanácsom az lenne, hogy ne keresse kétségbeesetten csak saját magában a hibát, de ne is hárítsa másokra, vagy a társadalomra.
A nehéz helyzeteket valahogy túl kell élni, ha kell takaréklángon.
Talán ennyit most.

Együttérzéssel: dr.Lajtavári László

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink