• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Üdvözlöm!
Édesanyámnak - aki 72 éves - 2 hónapja kb. zsibbadnak az ujjai. Olyan típusú ember, aki szereti elbagatellizálni az ilyen gondjait, de számomra akkor vált világossá, hogy komolyabb lehet a gond, amikor véletlenül elszólta magát, hogy esetenként fájdalomcsillapítót szed be...

... Ő egyébként cukorbeteg (inzulinnal szúrja magát)és magas vérnyomás betegsége is van. Kiderült, hogy a barátnőjének ugyanez a gondja, de ő elment orvoshoz. A vizsgálat (úgy tudom röntgen) után az orvos azt mondta, hogy az ok a gerinc betegsége, és semmilyen therápiát, gyógyszeres vizsgálatot nem adott, nem írt elő, így engedte "útjára" a beteget. (a barátnőt) Persze nem tudni, hogy ez a gerinc okozta betegség mit takar pontosan, ezt senki nem közölte vele.
Az interneten kezdtem utánanézni, hogy ilyen tünetek milyen betegségre vezethetők vissza. Az esetek 99% - ában arról olvastam, hogy ez az ujjjzsibbadás valóban gerinc - eredetű lehet, azaz annak a meszesedésére vezethető vissza. Elnevezésben talán "alagút" betegségről lehet szó, és létezik rá viszonylagosan hatékony gyógymód/ therápia. A diagnózis felállításához szükséges a röntgen, az ultrahang vizsgálat, meg már nem is emlékszem pontosan, hogy mi még.
A segítségét abban kérem először is, hogy megírja, véleménye szerint a fentiek elolvasása után Ön is valószínűsíti-e e betegséget.
A másik anyagi és morális jellegű gond, és ebben is segítséget kérem, ha ez módjában áll.
Komoly anyagi nehézségekkel küzdünk. A saját családom devizahitel fizetésével. A férjem rák-beteg. A szinten tartása eddig sikeres, köszönhetően a drága alternatív gyógymódok megvásárlásának. Egy gyermeket tartunk el mindemellett, aki egyetemre jár. Nem mennék a részletekbe, hogy ez mibe kerül.
Az édesanyám nyugdíjas, unokáival él (testvérem gyerekei) harmadmagával. A nyugdíját és az egyik unoka csekély jövedelmét teljes egészében felemészti a lakásfenntartás, a napi megélhetés, a saját gyógyszereinek a megvásárlása, amikre még kénytelen kiadni a közgyógyellátás keretein belül megvehetőkön felül, mindemellett a másik unoka szintén egyetemre jár.
Másodsorban tisztelettel kérem, hogy ajánljon nekem egy orvost, akihez édesanyámat el tudnám vinni, aki megvizsgálja, hogy tulajdonképpen milyen betegségről is van szó. Aki therápiát tudna javasolni, gyógyszert felírni esetleg, és akinek a "szolgáltatása" kiszorítható a nagyon szerény családi költségvetésünkből.
Édesanyám háziorvosa, elképesztő. Lelegyintős, betegét végig sem hallgató, sőt már az ajtón belépve, minden előzetes vizsgálat nélkül diagnózist felállító ember. Személyesen ismerem. Amikor odakerült, néhány hónapig a körzetébe tartoztam, utána elköltöztünk. Erőszakosnak kell lenni ahhoz, hogy meghallja a betege szavait, amiért aztán megsértődik, csapkod. Ki kell harcolni egy-egy beutalót egy esetleges szakrendelésre... higgye el nem túlzok. Ez utóbbira egy nyugdíjas, halk szavú, nem erőszakos ember szinte képtelen. Fejet hajtva tűri az összes betegtársával együtt amit ez az orvos tesz velük. (vagy nem tesz)
Az persze nem az ő "hibája" hogy egy ultrahangos vizsgálatra hónapokat kell várni. Ha pedig már úgy is "meg kellene kenni" a háziorvost, hogy tegyen valamit végre, azt a pénzt inkább olyan orvosnak adnám, aki a megfelelő irányba tudja tartani az édesanyámat.
Köszönöm a segítségét!


VÁLASZ


Nagyon megtisztelt őszinte soraival melyek bizony nem töltöttek el örömmel. Nem is tudom hol kezdjem a választ. Talán az ujjak zsibbadásával. Ennek gyakori oka valóban a gerinc betegsége, de lehet alagút-szindróma is és a cukorbetegséggel nem ritkán együttjáró neuropátia, az idegek megbetegedése, bár ez többnyire a lábakon kezdődik. Az alagút-szindrómát a baleseti sebész vizsgálatával lehet igazolni, a sebészet(baleseti sebészet) beutaló nélkül is felkereshető. A diagnózis felállításában az ideggyógyász is és a reumatológus is segítségükre lehet, de ez utóbbiak csak beutalóval vehetők igénybe és a várakozás is sajnálatosan hosszú tudomásom szerint. A gerincbetegséget többnyire kopásos jellegű elváltozásként szoktuk érthetővé tenni. A férjének további javulást kívánok azzal együtt, hogy magam nem hiszek az alternatív kezelések hatásosságában. Orvost nem ajánlhatok, de azt tudom javasolni, hogy kérje át édesanyja magát egy másik orvoshoz, akiről a betegek, ismerősök jó véleménnyel vannak. Ennek semmi akadálya nincs, ha mégis nehézségbe ütközne, a csoportvezető orvos ebben el tud járni. Remélhetőleg a másik orvossal jobb tapasztalatai lesznek és nem kell belenyúlni a szűkös családi kasszába. Édesanyja kezelése attól függ, mit sikerül kideríteni az okot illetően. Ha sokat nem is, de remélem kicsit tudtam segíteni gondjai megoldásában.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink