• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tisztelt Weborvos!

Régebb óta fennálló problémámmal fordulok Önhöz. Két éve hosszabban tartó hasfeszülés/fájás okán kiderült, hogy tejcukorérzékeny vagyok. Ekkor elkezdtem odafigyelni arra,hogyha tejes ételt fogyasztok ...

... vegyek be lactase-t(de törekedtem a laktózmentes termékek előnyben részesítésére), illetve az orvos felírt probiotikumot, valamint azt javasolta,hogy szedjek spazmoment is, mivel a későbbiek folyamán pár napra vissza-vissza tért a hasfájás. Egy idő után a spazmomentől gyomorégésem lett,ha este vettem be, így ennek a szedését abbahagytam. Ugyanakkor tavaly előtt(!) ősszel elkezdett lefekvéskor morajlani a hasam, és néha evés után fájt, fesztült. Az orvos többnyire görcsoldókat írt fel(pl. Buscopant), de ezek nem igazán segítettek. Panaszaim időközben nem múltak el,hanem megváltoztak: kezdetben evés után fájdalmat, feszülést éreztem, körülbelül tavaly tavasz óta a feszülő érzés állandósult, az evéstől függetlenné vált, néha szúró fájdalom kíséri. Több vizsgálatot- ultrahang, béltükrözés- is elvégeztek, ezek nem jártak eredménnyel, legutóbb ősszel derült ki keményítőterheléses vizsgálatból,hogy nem működik megfelelően a hasnyálmirigyem, amire Pangrolt írtak fel. Ekkor orvost váltottam(mivel anyagi helyzetem nem tette lehetővé,hogy a továbbiakban magánorvoshoz járjak), azóta még gyomortükrözést végeztek rajtam, ahol megállapították, hogy vannak maródások a gyomromban és savcsökkentőt írtak fel(illetve probiotikum szedését javasolták), rákerült a leletemre az is,hogy elzáródott az epevezetékem. Mikor a héten visszamentem kontrol-vizsgálatra hiába nem szűnt meg a panaszom egyáltalán noha a gyógyszereket már 2 hónapja szedem, az orvos szerint csak a tejcukor-érzékenység a gondom(miközben arra tényleg odafigyelek, illetve mikor kiderült az érzékenységem, először egy évig tünetmentes voltam a Lactase-zal, azóta ha lehet, csak még kevesebb tejterméket fogyasztok alapvetően is) és elküldött dietetikushoz(ugyanakkor például nem vette észre, hogy még a gyomortükrözés előtti alkalommal felírt savcsökkentőt, így a gyomortükrözés óta eltelt egy hónapban ez idáig többet szedtem, mint kellett volna - ettől lehet bajom? Továbbá ő a másik orvos által 1 évre meghatározott Pangrol szedését sem javasolta). Kérdésem, hogy a dietetikus segíthet megoldani a problémám vagy próbáljak esetleg más szakemberhez fordulni, mert ez számomra egy elviselhetetlen állapot, hogy folyamatosan úgy nézek ki,mintha várandós lennék és ha sportolok, vagy eszek csak jobban befeszül a hasam, vagy néha akár ha leülök attól is kellemetlen érzésem lesz. DE: ez nem puffadás-érzet, hanem feszülés csak, a hasam legalsó részén, olyan, mintha izom-jellegű lenne. Többször felvetették, hogy esetleg IBS, de egyrészt nem tudom, hogy annak változhatnak-e a tünetei(az esti hasi erőteljes hasi morajlás megszűnt, bár étkezéskor néha morog a gyomrom), illetve mikor rákerestem nem igazán egyeztek a tüneteim, nem puffadok alapvetően, és a székelési szokásaim is normálisak.
Válaszát előre is köszönöm!
jelige: hasi feszülés


VÁLASZ


Őszintén szólva nem tudom pontosan mi állhat a panaszai hátterében, de a leírtak alapján arra kell gondolnom, hogy nem első sorban szervi megbetegedést kell feltételezni. Az IBS számos, szerte ágazó tünete produkál és ezt a diagnózist akkor állítják fel, ha más kimutatható betegséget nem sikerül találni a részletes vizsgálatokkal sem. Könnyen lehet, hogy a panaszok mégis a táplálkozás mennyiségével vagy minőségével van összefüggésben. Lehetséges, hogy a dietetikus megfelelő tanácsokkal tudja ellátni, ami az állapotán jelentősen javíthat.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink