• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

kapcsolataim egy idő után unalomba fulladnak

Orvos válaszol

Kedves Doktornő! Van egy problémám, mégpedig az, hogy a kapcsolataim egy idő után unalomba fulladnak...

... Sosem volt legjobb barátnőm, mindig azt képzelem, hogy nálam sokkal jobbat talál az ember, sokkal viccesebbet, stb. Ezért nagyon kapcsolatot sem létesítek, és hagyom 'elhalni' az ismeretségeket.. Egyszerűen az őrületbe kerget ez az unalmas vagyok érzés.. Ha valakivel több időt töltök, érzem, hogy unnak. Nem tudom, miért, amikor sokféle dolog után érdeklődöm, úgy gondolom ez egy védekezés, mivel az egyik korai emlékem, hogy anyukám kiskoromban soha nem figyel rám, bármit mondok. Úgy érzem, engem nem lehet szeretni. Soha nem lesz párkapcsolatom, és az ideig-óráig tartó barátságokat is unom, és sajnálom az embereket, akikkel együtt kell lennem, mert untatom őket. Ezt nem belegondolom, nem ezt várom el tőlük, de amikor az ember nagyot sóhajt, és persze nem csak ez, érzem, hogy unja magát.. Miért van ez? Soha nem leszek már boldog? Nagyon el vagyok keseredve. Köszönöm szépen.


VÁLASZ


Kedves levélíró!

Köszönöm szépen a nagyon őszinte levelét, ami persze nagyon sok hasonló problémától kínlódó embertársa súlyos életproblémája egyben.
Nem csodálkozom, mert biztos vagyok abban, hogy civilizációnk súlyos válsággal küzd, és ez a válság hazánkban még kifejezettebb.
A szeretet érzése az elmúlt évezredek alatt nagyon megkopott, sok szempontból hiteltelenné vált és nagyon nehéz beismernünk, hogy az emberi kapcsolatokat sokkal inkább a negatívérzések tartják fent ( a gyűlölet szót még én is alig merem leírni).
Természetesen ez önmagunk leértékeléséhez vezet és sokkal inkább személyiségnek, mint egyéniségnek határozzuk meg önmagunkat. Pedig minden ember egyedi és már csak erre is büszke lehetne.
Teljesen igaza van abban, hogy a figyelem hiánya súlyos önértékelési zavarokat okoz és ez nagyon is érződik a kapcsolatainkban.
Sajnos ez tömeges jelenség és csak egy új típusú gondolkodásmód létrejötte oldhatja meg a jelenséget. Természetesen erre nem várni kell, hanem megpróbálni önmagunkban kifejleszeni. A szélsőségesen racionális, egoista, fogyasztáscentrikus kultúrában sajnos az érzelmi gondolkodás háttérbe szorul és az egyensúly megbomlása súlyos kapcsolati zavarokhoz vezet.
Nagyon sokan keresik a boldogságot, vagy jutnak el a "mi az értelme az életnek?" kérdéséig, pedig mindez itt van velünk, elöttünk, bennünk - csak észre kellene venni.
Tudom, ezek nagy szavak, de fontosak, ha ezen az úton próbál tovább haladni, biztos vagyok abban, hogy megtalálja,amit keres.


Együttérzéssel: dr.Lajtavári László

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink