• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

leopoldaholdon

Orvos válaszol

T. Doktor Úr/Nő

28 éves fiatalember vagyok, hét éve jelentkeztek először a panaszaim, havonta begyulladtak a manduláim magas láz és gyomorhurut kíséretében, majd egy év múlva már ritkultak a torok gyulladások, megmaradt a folyamatos gyomorhurut,...

....amit gyomortükrözéssel vizsgáltak, helicobacter fertőzést állapítottak meg, amire szedtem antibiotikumokat savlekötőt. A kúra végeztével sem változott a dolog, gyulladtnak éreztem a gyomrom, az orvosom azt mondta szedjem a savcsökkentőt ez folyamatossá vált. Két év múlva újabb helicobacter vizsgálatra küldtek, mivel panaszaim nem változtak, - a mandulagyulladás is rendszerességgel jött havonta-kéthavonta - ami szintén pozitív lett, újabb kúra történt, ami hatására eltűnt a helico. A gyomorgyulladásom viszont nem. A torkgyulladásokat váltogatta a mandulagyulladás nélküli tüzelő gyomorégős láz. Mindemelett nem éreztem hogy sok lenne a savam! Egy év múlva aztán kivették a mandulám panaszaim miatt és streptococcus miatt. A gyomorhurut nem múlt el, havonta kisebb-nagyobb intenzitással jelentkeztek a lázasságok a tüzelő gyomorral. Majd egy év múlva újabb tükrözésem volt ahol a diagnózis maradt: hurutos, vérbő gyomor, ám egészséges. Tartottam magam a diétához, ami nem segített. Az idén kipróbáltam hogy nem eszek lisztes dolgokat, ami annyit segített hogy a székletem már nem annyira híg, de még nem az "igazi" és kissé, de csökkent a hurutom. Kipróbáltam már amit lehet ezen a téren, minden bio- csodaszereket. Jelen pillanatban is reggel óta érzem a gyomrom belázasodását ami tudom hogy 2-3 napig tart. Hideg vízzel hűtom jobb híjján. Hét éve tart ez a dolog, próbálkoztam a sporttal, mivel lehet stressz okozza, naponta kerékpározom. Egy hónapja minden nap aludttejet iszom, és napi egy kiskanál lenmagolajat, és fokhagymát eszem.Nincs más ötletem csak az hogy van bennem valami fertőzés, parazita, kórokozó ami befészkelhette magát belém elég mélyen és néha gyomor gyulladást okoz amellett, hogy folyamatosan "vérbőségbe" tartja a gyomrom, egy pohár víz megivása is mindig érezteti velem hogy égek belül. És ez a helyzet nem túl egészséges az idegeimra nézve sem, mivel nem kaptam konkrét választ egyik orvosomtól sem, csak azt hogy biztos sokat iszom például ami nem igaz, sőt az előző orvosom azt mondta egyek 2-3 óránként egy szelet kenyeret aztán kiderült attól égett csak igazán, na de nem szemrehányni akarok. Tanácsot szeretnék. Nekem azt súgja a testem hogy lehet egy nem kívánt betolakodó a bűnös, lehetsége-e ez. Mostanában a szívem is meg-megfájdul és a ezeken a gyulladt lázas napokon (ami már nem jár hőemelkedéssel sem, régebben a lázmérő felment 39-ig ) a tüdőm is zakatol, forró. Várom s köszönöm mielőbbi válaszát. Üdvözlettel Leó. jelige: " leopoldaholdon"


VÁLASZ:

Az ismétlődő gennyes mandulagyulladások miatt megtörtént a tinsollectomia. Fokozott gyomorsavtermelésére savtermeléscsökkentő gyógyszert szed, 2x Helicobacter eradicatio is történt. Mindez érthető. Levele további részét azonban nehezen értem meg: azt, hogy láz-és hőemelkedés nélkül járó gyomorbelázasodását hideg vízzel hűti, hogy most már belül a tüdeje is forró, hogy kenyértől gyomorégést kap. Az én elképzelésem szerint nem a helyzet rontja az idegeit, hanem a pszichés állapota képzeli el ezt a helyzetet.Természetesen semmiféle parazita, baktérium, gomba nem tud megélni az emberi gyomorban, amelynek a pH-ja normál savviszonyok mellett is 1-2 közötti. Csak a Helicobacter pyléoru képes itt megtapadni, ezt azért nem pusztítja el a gyomorsav, mert lúgos fészket épít magának.
Én azt javaslom, hogy gasztroenterológiai kezelés mellett pszichiáter szakorvos segítségét is kérje.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink