• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nagyon erős allergia/ van-e új gyógyszer

Orvos válaszol

Nagyon erős pollen allergiám van. Eddig amit vizsgáltak nálam
mindenre érzékeny voltam.Pl.: macskaszőr, poratka, gabona, fekete üröm, parlagfű, korai virágzású fák, mogyoró, stb.Erős köhögés, terhelésre nehézlégzés, tüsszögés, orrfolyás, szem viszketés, torok kaparás a tüneteim. Ilyenkor az utcára se megyek ki szívesen olyan szörnyen nézek ki feldagadt, vörös szemekkel, mindez nagyon kellemetlen, munkámban is zavar.
És ez évről-évre egyre rosszabb.Minden évben előre "rettegek" már a tavasztól-nyártól és azt várom mikor jön már az ősz. Kipróbáltam minden gyógyszert, orrkenőcsöt, spray-t, szemcseppet, orvosról-orvosra járva és pénzt nem sajnálva rá, de egyik sem volt igazán hatásos. Úgy érzem nem tudnak segíteni. Nem értem másoknak olyan szépen csillapítják a tüneteket a gyógyszerek.A 180 mg-os Telfast volt talán a leghatásosabb de ez sem szüntette meg a panaszaimat. Sajnos tavaly már a Diprophos sem segített.
Kérem ha ismer valamilyen új gyógyszert az allergiár a segítsen nekem és írja meg. Köszönöm.

A nagyon erős allergiás panaszokat nem mindig lehet gyógyszerrel
megszüntetni, csak csökkenteni. Ilyenkor is természetesen folyamatosan kell szedni a gyógyszert annak ellenére, hogy vannak tünetek /csak enyhébbek/.

Vannak esetek, amikor megkísérelnek hiposzenzitizációt =ez azt jelenti, hogy emelkedő adagban meghatározott időközökben bőr alá az allergén kivonatából készült injekciót adnak. Természetesen nem minden fő allergénnel szemben lehetséges ezt a módszert alkalmazni. Megfelelő szakmai indoklással az allergológus szakorvos kezdeményezheti. Az allergiás betegek antihisztamin csoportba tartozó gyógyszereket szednek.Ez tüneti kezelést jelent, nem szünteti meg az allergiát. Diprophos injekció alkalmazása nem javasolt. Minden allergológus ismeri a szóba jöhető antihisztaminokat. Ön ebből a készletből az egyik legújabbat kapja, a Telfast 180 mg-ot. A betegek különböző módon reagálnak a gyógyszerekre, sokszor végig kell próbálni a forgalomban lévő készítményeket, mire kiderül az, hogy melyik csökkenti a legjobban a panaszokat. Az új molekulák: Telfast, Aerius, Mizollen. Emellett a jól bevált készítmények a ketotifen tartalmú Zaditen, A loratadine tartalmú Claritine, Erolin, Flonidan, Roletra. Az alkylaminok származékai a Febnistil és Fervex, Piperazin-származékok a Cetirizin, Cetrin, Parlazin, Zyrtec, Xyzal. Az összes újabb és régebbi készítmény recept köteles, tehát csak vényre kapható. Mindegyik gyógyszernek vannak ismert mellékhatásai, kölcsönhatásai, ezért a felírásuk a beteg állapotától és egyéb gyógyszereitől is függ.

Tájékoztatom, hogy az allergológus szakorvosok az összes forgalmazott allergiában használatos gyógyszert ismerik és azoknak a felírási jogosultságával is rendelkeznek.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink