• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Patológiás részegség

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

A párommal kapcsolatban kerestem meg Önt kérdéseimmel. A párom 30 éves férfi, akinél két évvel ezelőtt patológiás részegséget állapított meg egy pszichiáter. Röviden megpróbálom összefoglalni az előzményeket...

... A párom fiatal korában, a serdülőkor kezdetén (14-15 éves korától) barátaival hétvégente a bulik, discók alkalmával részegre itták magukat. Miután dolgozni kezdett, többször előfordult, hogy részegen ment haza. Elmondása szerint az italt jól bírta, kis mennyiség nem ártott meg neki. Az egyik alkalommal viszont, mikor egy kikapcsolódás alkalmával a barátaival iszogatott, elmondása szerint elég nagy mennyiséget, mikor hazament egy gyógynövényből készült kapszulát vett be pajzsmirigyre, és onnantól kezdve képszakadása volt. Másnap kézsérüléssel ébredt. Semmire nem emlékezett. Ekkor állapította meg nála a patológiás részegséget.
Azóta a párom nem iszik. Amikor egy társaságban voltunk, kis mennyiségben sört ivott, de semmi baja nem volt. Én úgy tudom, hogy akár kis mennyiségű alkohol is kiválthatja ezt a kóros állapotot.
Az lenne a kérdésem, hogy a jövőben alakulhat-e nála ki másfajta pszichés betegség vagy már most állhat-e a háttérben? A párom mostanában munkahelyi stressz miatt feszült, ideges, szúró, mellkasi fájdalma van, amivel bevitték a kórházba, mert infarktushoz hasonló tüneteket produkált, szervi bajt nem találtak a kivizsgálások alkalmával. Félek, hogy később talán agresszívvé válhat, bár eddig nem tapasztaltam.
Félek attól is, hogy a serdülőkori ivászatok maradandó károsodást okoztak nála, amely talán később jelentkezik nála, ami miatt én vagy születendő gyermekein szenvedni fognak vagy éppen visszatér a nagyobb mértékű alkoholfogyasztáshoz és félek, hogy a fellépő agresszivitás miatt bántalmazhat. Ezek félelmek a részemről, de szeretném tudni, hogy mennyire megalapozottak-e.
Válaszát előre is köszönöm!


VÁLASZ


Kedves levélíró!

Köszönöm, hogy írt és szerintem okosan tette.
A patológiás részegség nagyon ritkán fordul elő és az egyik legfontosabb jellemzője az, hogy nagyon kevés alkoholfogyasztás után jelentkezik.
Ha jól értem a párjánál nagy mennyiségű alkohol rendszeres fogyasztása során alakultak ki súlyos magatartászavarral és emlékezetkieséssel járó állapotok. Ez nem patológiás részegség, hanem következménye a tartós és nagy mennyiségű alkohol fogyasztásnak. Ráadásul a párjának egyébként is vannak pszichés problémái, úgyhogy könnyen lehet, hogy pont ezek miatt mintegy " öngyógyító" jelleggel ivott.
De talán nem is ez a lényeg.
Egyértelmü, hogy a párjának tudatosítania kell, hogy nem fogyaszthat alkoholt. Teljesen le kell állnia. ( ugyanúgy, mint a dohányosnál, akiknél csak a végleges leszokás lehet a megoldás.) Párjának tudnia kell, hogy akár csekély mennyiségű alkohol fogyasztása is aktiválhatja az alkoholizálást.
Azt nem gondolom, hogy tartós idegrendszeri károsodása alakult volna ki, de ezt teljesen csak alapos ideggyógyászati diagosztika zárhatja ki és bármi is legyen annak az eredménye, úgyis a teljes alkoholmentességet fogják javasolni.
Ha párja értelmes, szereti Önt, nem akarja elveszteni, vagy szétrombolni a kapcsolatukat, akkor megérti ezt és végleg leteszi a poharat és a lelki gondjait más módon próbálja megoldani.
Ön sokat segíthet neki, de nem aggódással és bizalmatlansággal, hanem igaz szeretettel. Önnek kell eldöntenie, hogy mit tud elviselni. Vannak, akiknél valahogy " belefér" az életükbe a másik alkohol függősége, sokaknál nem.
Ezt nagyon őszintén kell tisztáznia és ugyanilyen őszinteséggel beszélje meg a párjával. Ennek van csak értelme.

Együttézéssel: dr.Lajtavári László

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink