• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Segítségét kérem feleségem ügyében

Orvos válaszol

Segítségét kérem feleségem ügyében. A tényállás a következő: január elején láz nélküli torokfájása volt kb. 1 hétig, aztán 39,5 C. fokos láz és tüdőgyulladás, erős köhögéssel és letapadással, nyomásérzéssel a mellében. Antibiotikumot, légzéskönnyítőt kapott és megivott 2 üveg Stodál szirupot. A tüdőgyulladás hamar elmúlt, ezt a röntgen is igazolta. Az erős köhögés viszont maradt, a nehézlégzéssel
együtt, ekkor a háziorvos Sinecod tablettát adott, hogy elmulassza az erős köhögést. Ezt beszedte, nem segített, a patikában adtak hurutoldó teát és a Theis féle lándzsás utifű szirupot itta 1 üveggel és a mellkenőcsöt használta, de a köpetürítésen nem segített. Láz már nem volt, dolgozott, fél napokat, majd hazajőve ágyba feküdt. Másfél hét elteltével a köhögés és a nehézlégzés (mintha ülnének a mellén) nem szünt, a patikában adtak neki suspensio terpinit, hogy szakadjon fel a nyák, ezt elkeztde inni, de közben a háziorvoshoz ment, aki ezt leállította, 1 db Dirophos injekciót adott be neki, azzal hogy ez már allergiás köhögés, és ettől 2 nap alatt el kell múlnia, ha nem akkor váltsa ki az Aerius nevű filmtablettát, és szedje 10 napon keresztül. Most itthon van 1 hétig, a köhögés még mindig nem múlt el, nyomás is van a mellén, úgy érzi, még nem szakadt fel teljesen a nyák, a torokban liftezik és nem jön ki.(az első időszakban rengeteg nyákos váladék az orrán távozott 600 db papírzsepit használt el) Tanácstalan, hogy folytassa-e a nyák felszaggatását(suspensio terpini), v. vegye be az Aeriust, ami allergiára való, és a köhögést meg sem említi a leírásban!
Mit tegyen?Tisztelettel

Tisztelt Uram! Azt tudnia kell, hogy a tüdőgyulladásos előzmény után a köhögés 2-4 hétig fennmaradhat / mostanában/ és a fáradékonyság is 1-2 hétig. Ha van váladékképződés, akkor köpet is van / ezt nevezzük produktív köhögésnek, mert köpetet produkál a beteg/ A terpénhidrát abszolut megfelelő választása a gyógyszerésznek. Ami köpet van, azt kihajtja. Ha a köpet túl sűrű, nyákos, akkor azt ACC-vel lehet felhigítani. Az ACC nem köptet, 2-3 nap alatt elfolyósítja a nyákot, amit aztán a beteg már képes felköhögni. Az önök esetében az a kérdés, hogy a kedves neje allergiás-e egyáltalán? Allergiaellenes gyógyszerek valóban gyorsíthatják a gyógyulást, de akkor nem Aerius célszerű adni, ami nem allergiás betegnek felírva 50 %-os támogatás mellett nagyon drága, hanem valami más hatóanyagot, persze 10 szemes kiszerelésben. A Diprophos injekciót fogalmam sincs, miért kapta a neje, de ha megkapta, akkor Aerius nem kell. A terpénhidrát allergiás esetében is megfelelő választás. Én azt javaslom, hogy menjen el a felesége a tüdőgondozóba / ne tüdőszűrésre, hanem vizsgálatra !/ és a pulmonológus megfelelő terápiát fog előírni.Ha nem alleriás, az Aerius nem kell szednie, a terpénhidrátot szedje továbbra is. A mellkasi nyomásérzést a tüdőgyógyász kezelni és uralni fogja. Ha még van orrváladék / sűrű takony/ akkor Rinofluimucil orrspray-t használjanak. És célszerű lenne Supradyn tablettát szedni napi egy szemet, vagy Supradyn pezsgőtablettából naponta egy felet, vagy egy egészet - összesen egy dobozzal.
Dr. Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink