• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

2008 szeptemberében jobb lábamban mélyvénás trombózist állapítottak meg , akkor 2,5 napot töltöttem kórházban , majd itthon hasba injekciózással kezdtük a vérhigítást !Sajnos a két és fél nap elegendő volt ....

... ahhhoz , hogy megfertőződjek ( orbánc ) és fekéjes legyen a lábam ! Szerencsére a fekéj kezelve lett , így ennek most csak a nyomai láthatóak .. Később áttállítottak gyógyszerre ( marforin ) , és azóta is szedem ! Érdeklődnék , hogy meddig kell szedjem még , hisz öt és fél éve történt , de egyetlen orvos sem mond semmit , csak azt , hogy na még az idén .......... ! Szóval az érdekelne , hogy mit kellett volna tenni , azaz kellett volna e egyéb vizsgálat ????? ( mert semmi nem volt azon felül , hogy megkérdezték a családban előfordult e hasonló eset , igen válaszomra azonnal jóváírták mint öröklött betegséget ) . Milyen vizsgálatot kellene elvégezni ahhoz , hogy kiderüljön , abbahagyhatom e a véralvadás gátló szedését ?Lehet e valamit kezdeni az azóta is vizesedő / dagadó lábammal , hogy hasonló képpen működjön , mint azelőtt ???


VÁLASZ


A vizesedéssel kapcsolatban gyógyharisnya, gyógytorna, gyógymasszázs segíthet, de az okot feltehetően megszüntetni nem lehet, ami a korábbi trombózis vénás keringés-zavarára részben az orbánc okozta nyirok-keringés zavarára vezethető vissza. Hematológiai laboratóriumban lehet kivizsgálni azt, hogy van-e valamilyen trombózisra hajlamosító eltérés. Meg kell jegyezni, hogy egyéb tényezők is hajlamosítanak trombózis keletkezésére, mint testsúlyfelesleg, dohányzás, cukorbetegség, mozgásszegény életmód, tartós ülőmunka, fogamzásgátló vagy egyéb gyógyszer. Ha nincs valamiféle hajlamosító tényező és a mélyvénás keringés is jónak látszik az ultrahangos vizsgálaton, akkor a gyógyszer esetleg elhagyható. Hasonló esetekben az orvosok nem szívesen függesztik fel a gyógyszerszedést, hacsak annak nincs valamilyen nemkívánatos komoly mellékhatása, mert nem tudható, hogy a gyógyszer hiányában nem ismétlődik-e a trombózis, ami súlyos, akár fatális következményekkel járhat. Másrészt, a beteg vagy családtagjai esetleg az orvos ellen fordul kártérítéssel vagy feljelentéssel adott esetben. Ezért az orvosok csak azt szokták mondani, hogy saját felelősségére hagyhatja el a gyógyszerszedést, mivel 100 százalékos biztonsággal nem tudhatjuk, hogy nem fog-e újabb trombózis kialakulni a jövőben.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink