• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

Még februárban vettek le tőlem vért coxiella burnetii tenyésztésre is többek között (a többi eredmény negatívnak bizonyult), mert november közepe óta a következő panaszaim voltak/vannak: állandó hőemelkedés (37,3-37,7 között, néha még magasabb is volt), fáradtságérzet, időnként gyomortáji fájdalom...

... izzadékonyság, hidegrázás. Egy felső légúti betegséget követően ezek a bajok azóta is fenn állnak nálam.
Az eredményem a coxiella baktériumra: IGM 1. fázisa erősen pozitív, 2-es fázisa enyhén pozitív lett (az IGG mindkét értéke negatív). Ezután az eredmény után újra vettek vért (kb. 3 hét múlva), Doxycyclint kellett közben szednem 2 hétig, majd felhívott a doktor úr, hogy az ismételt véreredményem (ugye gyógyszer nélküli állapot volt még) negatív lett, így a gyógyszer szedését is hagyjam el. Ezt meg is tettem.
Viszont érdeklődni szeretnék, hogy hogy lehet az, hogy a 2 leletemben mindössze annyi különbség van, hogy az IGM 1. fázis a második eredményemben csak "simán" nagybetűs pozitív, a 2. fázis szintén enyhén pozitív (IGG-k negatívak). Számszerű adatok nem szerepeltek egyik leleten sem. A második eredményem annyi szerepelt még pluszban, hogy "Friss fertőzés nem igazolt.". Nálam nem is friss fertőzés jöhetett szóba eredetileg sem, hanem még október végei, mivel akkor "érintkezhettem" fertőzött állattal.
Ez azt jelenti, hogy még jelen van a szervezetemben a coxiella baktérium, vagy tévesen adott pozitív eredményt először?
A Doxycyclint viszont csak a 2. vérvételt követően kezdtem el szedni, így az nem tudott hatni még a 2. véreredményemre. Magától eltűnik ez a baktérium a szervezetből?
Természetesen olvasgattam utána, és azt írták több helyen, hogy 2 éven keresztül 3-4 havonta kontroll vérvételre kellene járnia azoknak, akiknek ezt a baktériumot kimutatták. Nekem nem mondtak az infektológián semmit, csak hogy negatív az eredmény, többet nem kell mennem, csak ha panaszom van. Az ÁNTSZ-től viszont még az első eredmény után hívtak, hogy felvettek a fertőző személyek közé, és néhány tanáccsal el is láttak.
A panaszaim, amik miatt vizsgáltak az Infektológián, még mindig fenn állnak, tavaly november óta. Ezt természetesen elmondtam ott is.
Remélem, Önök fel tudnak világosítani az eredménnyel kapcsolatban, illetve, hogy van-e bármilyen teendőm?
Köszönettel


VÁLASZ


Ne várja tőlem, hogy többet tudok Önnek mondani, mint az infektológus és az ANTSZ illetékese együtt. Legfeljebb némi magyarázattal tudok szolgálni. Az említett Coxiella burneti egy gyakran előforduló élőlény (kivéve Új-Zélandot), azonban betegséget hazánkban ritkán okoz. Nem kötelező az állatokkal történő közvetlen érintkezés, a trágyából felszálló porral, a fertőzött állat tejének pasztörizálatlan fogyasztásával is lehet fertőződni. Sem az állatokban, sem az emberben nem okoz mindig tüneteket, máskor súlyos betegség formájában zajlik. Rendszerint heveny tünetekkel jár, ami más fertőző betegségre utalhat, gyakori a tüdőgyulladás atípusos megjelenése. A heveny fertőzést az ellene képződő IgM néhány nap múlva már kimutatható emelkedése jelzi. Az ellene képződő IgG csak később, néhány hét múlva emelkedik és az IgM-mel szemben, emelkedett értéke tartósan fennmaradhat, kimutatható. Ez a helyzet az idült fertőzésben is. Vannak adatok, amelyek szerint a fertőzés fellángolhat, mert a kórokozó tünetmentesen megbújik a szervezetben (csontvelőben, májban). Ez az oka az egyesek által javasolt későbbi ellenőrzéséknek. Az idült fertőzés a szívbillentyű megbetegedésével érbetegségekkel, májelváltozásokkal szokott együtt járni illetve okként tartják számon, de kétségtelenül egyik gyakori jele a tartós fáradtság. Ezzel nem azt mondom, hogy Önnél ez a helyzet.
Az minden esetre számomra furcsa, hogy a februári vizsgálat heveny betegségre utal, a második vizsgálat érthetően friss fertőzést nem jelez, holott, mint írja, az esetleges fertőződés az ősz folyamán következhetett be. Vannak olyan írások is, amelyek arról számolnak be, hogy egészen másféle kórokozókkal történő fertőzés esetében úgynevezett keresztreakció állhat fenn, vagyis téves a vizsgálat eredménye, ami a Coxiellát illeti. Minden betegségből van spontán gyógyulás is, válaszolva a kérdésére.
Összegezve, röviden: nem tudok mértékadó véleményt formálni a panaszaival, vizsgálati eredményeivel kapcsolatban.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink