• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Jó napot kívánok!
35 éves férfi vagyok, alkoholt szinte egyáltalán nem iszom, soha nem dohányoztam és az utóbbi hónapokban próbálok némi életmód változtatást is véghez vinni: egészségesebben étkezem, próbálok az átlagosnál kissé jobban odafigyelni az egészségemre...

...Egyetlen dolgon nem sikerül egyelőre változtatnom: sajnos túl sok stressz ér a munkám során, a mindennapi életben).
A probléma, ami miatt irok, az, hogy az egészségesebb étkezés ellenére, hónapok óta van hasi diszkomfort érzésem és néha kisebb felhasi fájdalmaim is (főleg bal oldalon, a lépem környékén), illetve néhány hete azt vettem észre, hogy zsíros fényû, kenőcsös-ragadós állagú lett a székletem és néha világosabb is a szokásosnál (ha jól tudom, ezt hívják zsírszékletnek, bár én laikus vagyok, csak a sajátomat láttam, és azon fedeztem fel a változást).
Nem hagyott nyugodni a dolog, elmentem hasi ultrahangra és nagy nehezen rászántam magam egy gyomortükrözésre is. Az UH teljesen negatív lett, a tükrözés során pedig krónikus gyomorhurutot, nyombélfekélyt és Helicobacter fertőzést mutattak ki (igaz a háziorvosom szerint ez utóbbi szinte mindenkiben ott van).
Lassan egy hónapja szedem a gyomorsav termelődést csökkentő gyógyszert (Rabeman), de eddig változást nem tapasztaltam (ugyanúgy megvannak az egyhe felhasi fájdalmak, gyakran puffadást is érzek és mellette itt az a fura széklet-változás, ami leginkább aggaszt). Pár napja voltam laborvizsgálaton is, de szinte tökéletes a vérképem, egyedül az Albumin értékében volt minimális eltérés (50g/l , Ref. tartomány: 40-49)
Próbáltam tehát utánajárni a dolognak, de egyelőre úgy tûnik, hogy a gyomorhuruton és a nyombélfekélyen kívül semmit nem találtak.
Mégis mi okozhatja akkor a zsírszékletet? (Már ha tényleg helyes a megállapításom, hogy arról van szó... az interneten található leírások illenek rá.)
Tudomásom szerint ilyen jellegû széklet problémákat a hasnyálmirigy betegségei okoznak (én a krónikus gyulladást kizárnám, mivel nem iszom, akkor viszont csak a legrosszabb jöhet szóba, amibe belegondolni sem merek).
Legyenek szívesek "Zsírszéklet?" jeligére véleményt, tanácsot adni.
Köszönöm,


VÁLASZ:


A fekély gyógyulása több hetet vesz igénybe és rendszerint nem elegendő a gyógyszeres kezelés, de mint írja, diétázik és életmódot is változtatott amennyire lehetséges volt. A zsírszéklet szabad szemmel nem állapítható meg, ehhez laboratoriumi vizsgálat szükséges. Egyébként ez utóbbi állapotot csak komoly emésztési zavarok, főleg idült hasnyálmirigy-gyulladás során lehet észlelni. Ennek a valószínűsége az Ön esetében nagyon kicsi.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink