• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

Gyenge a Covidra a favipiravir, arra is, amire kifejlesztették

Lapszemle 2022.01.08 Forrás: 24,hu
Gyenge a Covidra a favipiravir, arra is, amire kifejlesztették

Az elmúlt majdnem két év alatt kiderült, hogy a favipiravir hatásossága a SARS-CoV-2 ellen finoman szólva is visszafogott.

Japánon és Kínán kívül egyedül Magyarországon használják koronavírus ellen a favipiravirt, amit eredetileg influenza ellen fejlesztettek ki. Az újabb kutatási eredmények azonban azt mutatják, hogy egyik vírus ellen sem megfelelően hatékony a szer, itthon mégis háziorvos is felírhatja, és ingyen kiváltható a gyógyszertárakban - írja a 24.hu.

2020 márciusában a magyar kormány teljesen új szituációval került szembe: olyan járvány érte el az országot, ami külföldön már komoly gondokat okozott, és senki nem tudta sem azt, hogy mekkorára fog duzzadni, sem azt, hogyan lehet ellene védekezni. Akkor globálisan nagyjából 2700 halottja volt a járványnak, és sem gyógymód, sem vakcina nem volt még a láthatáron. Áprilisban a kormány lépett egy nagyot: behozott Magyarországra 400 ezer tablettányi favipiravirt Kínából.

A szert 2014-ben engedélyeztették először orvosi használatra, az évek alatt nagyjából kiderült már, milyen mellékhatásokkal és veszélyekkel kell számolni a szedése alatt. A kormány döntése bátornak mondható: vettünk egy antivirális gyógyszert egy olyan vírus ellen, amire még nem volt kipróbálva, hátha erre is hat, majd újabb szállítmányok is érkeztek Japánból. 2021 márciusa óta pedig már a háziorvosok is felírhatják a szert.

Csak Magyarországon engedélyezték koronavírus ellen

Csakhogy a gyors engedélyezés ellenére az elmúlt majdnem két év alatt kiderült, hogy a favipiravir hatásossága a SARS-CoV-2 ellen finoman szólva is visszafogott. Azt nem lehet kijelenteni, hogy semmilyen szituációban nem működik, de a mellékhatásokat és a potenciális járványügyi következményeit tekintve egyáltalán nem indokolt, hogy a mai napig nemcsak használjuk, de a háziorvosoknak ajánlott is, hogy felírják, ha koronavírus-pozitív beteg jelentkezik náluk. A kormány saját tájékoztatása szerint 2021 novemberéig 167 392 doboz Favipiravirt váltottak ki a gyógyszertárakból.

A szer ingyenes, és a háziorvosok kezében van a döntés, hogy kinek írják fel, és kinek nem. „A koronavírus-járvány negyedik hullámában emlékeztetjük az újonnan fertőzötteket, hogy a Favipiravir továbbra is nagyban segíti az otthoni gyógyulást. A gyógyszer a tapasztalatok szerint jó eséllyel megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását és ezzel a kórházba kerülést” – írja a kormányzati weboldal, holott ezt az állítást klinikai kutatásokkal nem tudja alátámasztani, mi több, az egyetlen magyar kutatás a szer hatástalanságát bizonyította.

...

Sem a külföldi, sem a magyar kutatások nem igazolták tehát a favipiravir hatásosságát, a magyar kormány hivatalos kommunikációja mégis ajánlja. Szakértők szerint a tünetek megjelenésével már teljesen felesleges szedni, és felmerül a kérdés, hogy tünetmentes fertőzöttek miért szednének bármit is...

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink